lördag 15 december 2012

Pelargoner....

Ni som inte gillar pelargoner bör inte titta nu för det blir ett långt inlägg med många bilder. Här kommer ett urval av dom pelargoner jag har.

Känner att jag har lite blomabstinens så detta botar lite, bloggen är väldigt bra till dokumentation


Ungefär så här ser det ut nu, bild från januari i år, rensade pelargonerna från gamla blad den här veckan, blev en ica kasse full med skräp

Westdale Appelblossom

Appelblossom

Mårbacka

Australian Pink

Black Night

Bollnäs fådd av en trädgårdsvän och bloggerska, den växer fint Inger

Bullseye Light Pink inhandlad i England 2011

Dresden

Mårbacka Tulpan

Noel Gordon

Pelargon L. Elegante

Rosebud Tina

Zena

Bor en liten  samlare i mig även när det gäller pelargoner

P. Sidoides

Dolly Vardon , P. Australe och Dresden

Rosebud Tina, denna planta har hängt med några år. Hade en till lika stor som jag fick kasta pga. rotlöss


Rosenknoppspelargon Mary, tyvärr fick jag kasta 2 st ex. av dom här också men har tagit sticklingar

Blomlådorna, pelargonerna har jag kastat men hoppas kunna använda jordreva och penningblad nästa år, har jordslagit dom

Bild från förra året, Noel Gordon till Höger

Ha en fin tredje advent
Kram 

18 kommentarer:

 1. Såna är vi! Jag äääälskar pelargoner och samlar jag med! Faktum är att största anledningen till vinterträdgården var pelargonerna :)
  Vi kan väl byta lite sticklingar i vår när dina kommit igång igen?

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så många fina, gillar Black Night och Dresden särskilt. Din Bollnäs är finare än min. Vill du ha Norrlandspelargon/Tierp? I så fall kunde vi byta... ?
  Kram

  SvaraRadera
 3. Fantastiske billeder af skønne pelargonier! Jeg holder så meget af disse planter, men har slet ikke en så fin samling som du. Pragtfulde billeder af dit drivhus! Stemningen er bare helt lige som jeg kan lide det :)
  Ha en dejlig aften

  SvaraRadera
 4. Många fina sorter du har. Vad jag längtar till sommaren.kram

  SvaraRadera
 5. Oj så många vackra pelargoner du har! Jag har mest hållit mig till Mårbacka, men jag måste nog bredda mig lite efter att ha sett dina bilder.
  Ha en skön söndag,
  Carina

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig pelargonfrossa!! Underbart!! Så många olika sorter du har.
  Ha en fin 3.e advent.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Fina bilder! Jag har trillat i det här träsket också. :-)

  SvaraRadera
 8. Åh, jag blev alldeles lycklig bara jag såg överskriften! Längtar så efter att få ta fram dem igen, mitt i jullängtan tom:)
  Många vackra, ser några jag nog måste utöka med:)

  Ha en fin kväll och start på veckan, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 9. Så fina bilder! Har själv försökt samla pelargoner ngr år men har svårt att få dem att övervintra, det går bra till jan- febr när man börjar "väcka" dom till liv. sen har jag också drabbas av rotlöss, har snart gett upp fast jag älskar pelargonerna. det blir ju så dyrt att köpa de flesta nya varje år... Kan du inte skriva lite om hur du övervintrar och bekämpar rotlöss? Är det bara och slänga allt o börja om? Mvh Maritha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag övervintrar mina i ett gästrum i fönstret och ett bord framför. jag har elementet avstängt och dörren stängd till övriga huset så det brukar vara 15 grader ungefär. Dom ser jätteskruttiga ut nov-februari. När februari kommer är det dags att pyssla om dom lite, har även ett gammalt lysrör som jag brukar hänga över bordet för extra ljus! Ang rotlöss finns inget att göra, släng hela plantan, ta sticklingar av dom drabbade innan du slänger dom för smittan finns bara i jorden. Och du måste diska ur krukorna otroligt noga annars får nästa planta också, det räcker att plantor står bredvid varandra så smittar det. Så kolla noga innan du tar in dom för förvaring så du inte har rotlöss på någon för annars har du snart på hela samlingen!
   hoppas du fick lite tips annars fråga gärna igen! Lycka till! Ulrika

   Radera
 10. Förstår inte hur du kan få dina pelargonier så fina, och inte heller att du kan minnas alla deras namn. Bra gjort x 2!
  kram

  SvaraRadera
 11. Jättetack för ditt fina erbjudande, men en del av de som gick förlorade kan jag få via mor och mostrar. Jag har gångavstånd upp til Bergabackens Pelargoner, får ta mig till Pia när abstinensen sätter in;)))
  Här brukar se ut som på din bild med lysröret. Så icke i år, tyvärr.
  Det här innebär samtidigt en chans till plats för nytt!

  /Anette

  SvaraRadera
 12. Fina fina blommor! Jag har också uterummet fullt av dem om sommaren, nu är de inknökade i ett litet vinterväxthus som håller frostfritt, men inte mer. Den här säsongen blev alla pelargonerna dock höga och rangliga, fastän jag tyckte att jag toppade dem så föredömligt. Nåväl, de är vackra hur som helst.

  SvaraRadera
 13. Så fina pelargoner du har, jag lyckas inget vidare med dom. Det beror förmodligen på intresse, jag försöker att inte ha så många, dom tar för stor plats. Hälsningar Carita

  SvaraRadera
 14. Är man inte redan en pelargontant bör bli det efter att ha sett dina vackra bilder Bika!
  Hoppas att din jul blir precis så som du önskar den! /Julkram, Anja

  SvaraRadera

 15. When I see geraniums indoors I think of my father, as he used to have every window and a light table filled with geranium cuttings over the winter. You have such a great assortment of pink geraniums, which is my favourite colour for them. I like your Appel Blossom, which I haven't seen before, and Marbacka.

  SvaraRadera